tisdag, december 18, 2012

'The Human Riff'




Keith Richards.
Den Stonesmedlem du först lägger märke till när Mick slutat sjunga och strutta omkring på scenen. Mannen som enligt myten tog sig ur heroinmissbruket genom att låta transfusera allt sitt blod på en klinik i Schweiz.
Vilden. Med dödskallering, örhängen, trasiga tänder och ögon av kol.
Mannen som i en musiktidning tio år i rad blev framröstad som den rockartist som var "most likely to die". Men som överlevde.
Kapten Jack Sparrows pappa.
Mannen som ÄR rock 'n' roll.
Som växte upp i en dyster förort till London. "I hated it. I'd spend the whole day wondering how to get home without taking a beating." Som i tonåren upptäckte att det fanns värre mobbare än mobbarna: Myndigheterna. Han hatade "dem" ännu mer, blev kriminell. Det skriftliga omdömet i skolbetyget från 1959 hade endast sex ord: "He has maintained a low standard.".

Mamman "räddade" honom. Hon älskade musik och när Keith fyllde femton, köpte hon honom en gitarr. Den kostade 10 pund. Musiken som fångade honom var de fattigas musik - den svarta Chicagobluesen. Mick Jagger, som bodde några kvarter längre bort, hade pengar nog att köpa några album; han älskade samma musik som Keith. De blev vänner. Rolling Stones bildades. Bill Wyman kom på casting och fick vara med i bandet. Eller snarare: hans Vox-förstärkare kom med i bandet; Bill fick de på köpet.

Hur som helst.

I dag fyller Keith 69 år. Grattis!

En liten Stoneslista.


4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tror du glömde en etta före sexan och nian, i alla fall om man ser till utseendet med ansiktsfåror lika djupa som en nyplöjd Skåneåker om våren. Om man tänker på vad han låtit sin kropp genomlida genom åren borde han få Nobelpriset i medicin! Musikaliskt har jag väldigt underlig relation till Stones. Dom har en rättmätig plats i musikhistorien samtidigt som man kan fråga sig varför!? Richards roll som Jack Sparrows pappa ger väl ingen Oscar precis men det är en helt klockren gestaltning. Man kan dra raka paraleller till Stones, vet inte riktigt vad dom är bra på men bra är dom och det liksom räcker. Behövs ibland inga djupa diskussioner eller knivskarpa analyser. Bra musik är bra musik.
Case closed!
TP

Jimmy Myhre sa...

Det bästa är att mannen och myten var nästan på väg till nästa liv tack vare en kokosnöt, det hade inte varit en värdig död för en av dom stora profilerna inom rockmusiken, få pungen avbiten av en same däremot, thats a way to die. Tidiga Stones är fullständigt lysande, helskön lista som bekräftar detta Anders, utsökt

Gonzo sa...

Go lista med mycket från Beggars, Stones absolut bästa album i min smak. När det kommer till storhet så spelar betydelsen en stor roll, och Kieth har spelat en otroligt stor roll i rockhistorien med både låtskrivande, gitarr riff och image.

Anders L sa...

TP: haha, Keith är den mest ungdomlige jag vet, och visst är bra musik självklar och bara ÄR. Precis så.

Jimmy: jag tar kokosnöten framför samen alla dagar i veckan.

Gonzo: håller med. Image är viktigt om man hänger på sig elgitarren.

 
CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »