fredag, februari 15, 2013

Veckans upptäckt: David Munyon
Den senaste tiden har jag i princip ägnat åt att läsa om andra världskriget (Antony Beevor) samt att lyssna på bossa nova. Men inte bara. Jag har även - tämligen maniskt - smyglyssnat på andras Spotifymixar och skapat en ny spellista med musik jag aldrig hört förut.

Jag har fullkomligt kastat in saker i spellistan, på känn, bara efter att ha hört inledningstonerna. Låter det bra, in med det. Det har varit principen. Sedan har jag suttit mig ner och lyssnat på min nya spellista på shuffle.

Jag har ingen aning om var jag hittade singer songwritern David Munyon, eller när, eller hos vem, men jag är glad att jag gjorde det. För det är en stor upptäckt.

David Munyon flyger så långt, långt under radarn och är en så okänd artist att man knappt kan googla fram något om honom. Det enda jag hittat är en massa tomma hemsidor och en tysk Wikipedia-artikel. Där kan man läsa att han är yngst av fem barn, född i New Haven 1952 och att pappan jobbar för NASA. Artikeln berättar också att han i stort sett är okänd i hemlandet USA och att det är i Tyskland som han fått sin publik.

Det enda du behöver veta är att han är den mest välbevarade hemligheten sen Rodriguez. 

Med hes och uppriktig röst, enkelt gitarrspel och texter som tinar upp det mest februarifrostiga hjärta gör han musik som mer etablerade folksångare gladeligen skulle slängt in på sitt nästa album. Utan att tveka.

Albumet ”From the shade of big Mamosa” släpptes 2008, på ett tyskt skivbolag.
Det hade varit topp-3 för mig det året - om jag bara hade hittat det. 

Nu har du chansen: "From The Shade Of Big Mamosa".

Favoritspår: Savannah Purple, Jackie Robinson Special, Dixie Blue, Lookin Thru The Window For Your Heart, Quit Yer Fightin'

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det här påminner om känslor som några tidigare inlägg anspelat på. Dels mitt tjatande att musik kan komma varifrån som helst men även Gonzos vardagsrumskonsert. För det är så det här känns. Den gode David sitter där i soffan och spelar sin livshistoria för dig. Mellan låtarna tar han en cigg och en klunk bourbon för att sedan ha ett kort förberedande utlägg om nästa låt. Eller kanske än mer passande i en gungstol på ett nerslitit hus veranda i södern.
Härligt tillbakalutande upplevelse!
TP

Anders L sa...

Visst är det så. Just Munyons försnack, inför låtarna, är ju helt ljuvligt. Man känner sig inbjuden för en privat spelning. Det är intimt. Äkta. Charmigt. Det ger förväntningar och är som ett litet preludium till de lågmälda och bluesiga spåren. Det ger dem extra tyngd. Fantastiskt album.

Anonym sa...

Jag råkade ut för ngt liknande. Hade halsfluss och feber och satt vaken en hel natt i soffan. Vid tretiden sökte jag en låt på spotify. När den tog slut var david munyon nästa låt och jag blev helt tagen. Mitt i natten med hög feber lyssnad jag på hela shade from... Nästan en magisk upplevelse. Köpte skivan på amazon och fick den idag. Lyssnar på den nu.
Grymt

Daniel sa...

Fin spellista. Fick några bra tips!

Hade en blogg som hette Gorillan, men den försvann ut i cyberspace...

Hursomhelst ska jag spela låtar tillsammans med en kompis på café Kastello på lördag (eftermiddag.) Blir bl.a. bossa... kul om ni på skivgrisen kom förbi...

Fint om ryktet spreds...finns info på rockfoto och Kastellos facebook

http://rockfoto.nu/magazine/2013/05/02/blandad-musikalisk-kompott-pa-kastello/

/Daniel

Daniel sa...

Menade bra skiva så klart.. aldrig hört talas om Munyon förut..

Daniel sa...

Funderar på att spela Honky Tonk Highway. Ge gärna lite fler bra tips som passar att dricka kaffe till...

 
CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »