söndag, januari 13, 2013

2012 I Ett Nötskal

BeachHouse_500

Så var det dags för en summering av 2012. Mängder med bra musik har som vanligt förgyllt det gågna året.

Way Out West var den stadiga musikfest som vi vant oss vid, det mest imponerande med festivalen är den digra blandningen. Att få se 25 000 människor med 3d glasögon på Kraftwerks konsert är oslagbart. Billy Braggs svarta humor och gitarr fick hela Slottskogen att dra på mungiporna och ett laddat Black Keys försatte Göteborg i gungning. The Swans på Pustervik är däremot svårt att beskriva, möjligen som en betongvägg i pannan ? mäktigt !

Mark Lanegan inledde året i total svärta med Gravediggers Song, tyngre inledning går det knappast att få.

Några av Sveriges mest färgstarka band/artister genom tiderna klev in och visade vart båten skulle stå. Soundtrack Of Our Lives och Thåström gav ut sina starkaste album på mycket länge, synd att TSOOL besluta sig för att lägga vantarna på hyllan men vi ser fram emot comebacken.

Några sköna vitamintillskott i årets musikskörd :  Grimes (finurlig som tusan)Milagres (perfekt höst/vintermusik) Kristian Anttila (plattan som Kent borde ha gjort) och Tallest Man On Earth vaggade oss sakta över till andra sidan.

För övrigt bäst med 2012 :

Beach House får till en fullträff i albumet Bloom (svårslagen)

Perfume Genius sköra röst i All Waters (jisses vad starkt)

Ravonettes popar vidare i gott slag i She Owns The Street

Jonas Lundqvist tidigare trummis i Bad Cash Quartet släpper sitt självlysande soloalbum “så ede me de

Otroligt nog fastnade jag för Whatever Happened To The Times med soullegenden Bobby Womack, undrens tid är icke förbi.

John Talabot står för årets electronicaplatta, fin är bara förnamnet

Årets fräsigaste syntplatta hittar vi hos mexikanska Hocico, El Ultimo Minuto är smärtsamt tung, som en musikalisk fortsättning på Sawfilmerna.

Detta plus givetvis mycket mycket mer gjorde att musikåret 2012 står sig mycket bra, kanske inte riktigt i samma klass som 2008, men det året är å andra sidan svårslaget.

Har lovat mig själv att inför 2013 komma ut och lyssna mer live. Som familjefar kan det vara svårt att få till just detta men visst fasen går det. 2013 skall bli ett steg ut i verkligheten.

Givetvis måste det till en lista för att än mer visa upp årets godbitar, här uppdelat på två stycken, en mindre och en större. Haka på vetja …

Stay Tuned 2012 (Lilla)

Best Of  2012-In A Lonely Place (Stora)

9 kommentarer:

Gonzo sa...

Ja 2012 var ett bra år musikaliskt. Mycket gott på listorna. Tråkigt att jag i år igen missade WOW, men skam den som ger sig. Det skall bli intressant att se vad 2013 har i sitt sköte?

Anonym sa...

Håller med, 2012 var ett riktigt fett musikår med WOW som höjdpunkt. Att äntligen få se Kraftwerk och dessutom deras 3D-show var något alldeles extra, trots skrikande ben och fötter. Black Keys uppvisning om att låta mycket och bra. Lanegans mullrande stämma. Soundtrack slutade som man startade, med ett oerhört starkt album. Tallest gjorde ingen besviken. Grimes o Antila årets överraskningar. Thåströms bästa sen......nä Thåströms bästa faktiskt. Fasen du har med allt på min lista!!!!
Grymt!
TP

Anders L sa...

Håller med om mycket Jimmy. Billy Bragg var årets skratt. Älskar hur han drev med publiken på "latläktaren". Black Keys toppade WOW för mig, men det fanns många bra band - och Bon Iver hade växt sig arenastor. Det skulle man vetat om när man såg honom på Pustervik för något år sen på näspetaravstånd. Thåström! Håller med. Tallest! Jajjemen. Etcetera etcetera.

Härligt med tips och listor. Som alltid.

Anders L sa...

Ska försöka bli färdig med summeringen av 2012 till fredag, lördag. Har varit väldigt trött de senaste dagarna.

Jimmy Myhre sa...

Finns verkligen mycket att älska med 2012, som sagt mycket intressant hur 2013 kommer att bli, vilka band bokas til Way Out West ? Silverbullit, The Knife, David Bowie ?

Boggen sa...

Grymma listor Jimmy, som vanligt. Bowie till WoW, det vore nåt! Vad skulle man mer önska sig för uppbåd? Cody Chesnutt? Woods? Jake Bugg? Sea Wolf?

Malin sa...

Gött! Jag har varit utan Internet en längre tid så jag har halkat efter lite, men min best of 2012 ska komma frampå också. Ser ut att finnas mycket spännande i din Jimmy, som alltid :-)

Jimmy Myhre sa...

Jisses, The Knife redan bokade Boggen, kan ana Bowies återkomst på svensk mark, Sea wolf hade varit fantastisk, mumma !

Jimmy Myhre sa...

Härligt att du fått tillbaks internet Malin, svårt att klara sig utan, ser fram emot din best of lista Malin

 
CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »