torsdag, november 29, 2012

GRANDios


Vi tar en tripp tillbaka till första delen av 70-talet och tittar på vilka megastora band som fanns då: Led Zeppelin, Black Sabbath, Deep Purple, Who, Yes, ELP, Eagles, Grateful Dead, Allman Bros mm
Med tanke på detta känns det lite underligt att det utan tvekan största bandet i USA under denna tid var: GRAND FUNK!
Bandet bildades 1968 och upptäcktes året efter på Atlanta Pop Festival. Under några intensiva år av skivsläpp och flitigt turnerande nåddes en allt större och vidare publik. Vid gruppens peak såldes biljetterna till klassiska Shea Stadium slut på rekordtid och utklassade Beatles tidigare rekord.
Vad var det som gjorde gruppen så oerhört populär, och i stort sett bara i staterna? Framför allt så skapade dom en häxbrygd av klassiska amerikanska musiksmaker med olika doser av soul, funk, gospel, blues och rock. Mixen levererades som stompig feelgood-musik som tilltalade arbatarklassens massa. En Grand Funk-konsert fungerade under denna tid som ett fullgott komplement till en match i amerikansk fotboll. Glad fest som börjades och avslutades på parkerningsplatsen med konserten som höjdpunkt därimellan. Detta konsertklipp ger en utmärkt bild hur bra och medryckande Grand Funk var på toppen av sin karriär.

PS. Man ser tydligt var Jim Henson hittade inspiration till sin animaliska trummis. DS.

3 kommentarer:

Jimmy Myhre sa...

Jävlar vilken go trummis, han driver fram hela bandet. Som du säger ruggigt likt Animal den ettrige.

Anders L sa...

Härligt. Har hört dem lite grand (pun intended) men inte tillräckligt, uppenbarligen.

Gonzo sa...

GFR är ett fantastiskt bra rockband, framförallt live. Jag har en liveplatta med dem som är fantastisk.Tyvärr har dom för mig hamnat i skuggan av Cream, Mountain Zeppelin, Sabbath m.m. Varför? Ingen aning. Detta måste vi råda bot på genast.
Tack för att du påminde mig om deras storhet...nu blir det GFR ett tag framöver.
Ang. den animalistiska trummisen är likheterna slående...lägg där till ett rött hår och ingerfära så är blandningen klar :)

 
CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »