lördag, november 22, 2008

Värme i vintermörkret eller våga vara tråkig!

Klockan är halv 4 och solen håller på o gå ner, dagarna blir märkbart kortare för varje dag. När jag var yngre ägnade jag en stor del av min tid o energi under den här årstiden till att gnälla över just detta, mörkret, snöslasket, det vertikala regnet o att Göteborg kan vara det gråaste som finns. Var under ett antal år övertygad att jag skulle fly klimatet till västindien eller något o drömde att vackra kvinnor i bikini passade upp mig med ginotonic o andra godsaker. Såhär i farstun till medelåldern har jag lärt mig att bättre hantera dessa saker, tycker den här tiden är riktigt skön och jag låter dagarna gå i en lägre tonart o njuter av lugnet. Vad kan egentligen vara mer kravlöst än en söndag i november med ösregn? Fast jag har ju inte slutat drömma om kvinnor o ginotonic... Här är en spellista i novembers prunkande färger. Sällskapet - Nordlicht Thåström utan vinter är som Evert Taube utan sommar, denna östtysklandsgråa låt med den sockersöta refrängen passar utmärkt att smånynna på. National - 90 mile water wall Som en yllevante i vintermörkret. Chris Michols - Father Lagom bregottmängd när det skymmer Goodbye MrMackenzie - Face to face Från albumet Fishheads and tales, helt lysande platta som gått aldeles för många förbi The Black Heart Procession - The Spell Freddie Wadling - Matter doesn´t matter Kommentarer överflödiga antar jag, hittade konstigt nog inget klipp 16 Horsepower - Brimstone Rock Egentligen borde hästkrafterna ha en plats på alla lister Stefan Sundström - Gässen på fälten "Bra med små minnen som nödproviant, när snöslasket slirar o backen e´brant. Lyssande hyllning till hösten. Mick Harvey - First St. Blues Lee Hazelwoodlåt som han gör aldeles lysande. Har ni inte lyssnat på skivorna "On mans treasure" o "Two of diamonds" så gör det omgående. East river pipe - Where does all the money go Kan man ju fråga sig... The Gutter Twins - All misery flowers De dyker upp hela tiden, en av årets stora upptäckter för mig Justin Sullivan - Tales of the Road Marah - City of dreamers Lite klassiska countryinfluenser för att lätta upp stämningen. Tindersticks - A Marriage made in heaven Tyckte listan borde avslutas med något riktigt storslaget och pampigt

9 kommentarer:

Jimmy sa...

Faan vilken lista Jonas, som en uppladdning inför Decembers griskväll, xtra kul med Goodbye Mr Mackenzie ett band som jag såg live i Roskilde strax efter att dom hade släppt nämnda skiva, helt förbannat bra konsert och jag var fast för livet, Fishheads And Tails borde finnas i de flesta skivsamlingar. Black Heart är egna favvosar, mycket underskattat band.
Hästkrafterna är så bra att det finns inga superlativ som räcker, skulle jag välja en lista med mina 20 bästa låtar hade dom garanterat haft med minst två låtar med.
Gutter Twins betongrock som lämnar spår som aldrig försvinner, tur dock att rörligheten på scen inte smittade av sig. Nu får det nog räcka tills vidare.
Grym Lista Jonas !!

Jimmy

Anders sa...

Härlig lista, Jonas! Nu fick du in mig på 16 Horsepower, som det var alltför länge jag lyssnade på. Och visst har du rätt i att de borde vara med på varenda spellista. Exakt så bra är dom. Dessutom tillhör dom de band som har skapat sig ett unikt sound - man hör efter en sekund i vilken låt som helst vad man är på väg att bjudas på. Extra plus för det!
16 Horsepower, garanterat på ett blandband nära dig, snart.

TP sa...

Andra godsaker?? Hmmm. vad kan det vara?

I vilket fall rakt igenom en lysande lista i en allt mörkare tid.
Jag vill framför allt understryka Goodbye Mr. Mckenzie's suveräna platta. "Somewhere in China" från plattan är en absolut favorit.
När jag lyssna igenom länkarna igår så fastnade jag givetvis på Justin och satt å lyssna på NMA i tre timmar. Förstår inte varför!

Anonym sa...

Kul respons, håller verkligen med dig Anders om hästkrafternas sound, och det går ju uppenbarligen hem. Mackenzie har jag ju bara lyssnat på ett år då jag hörde dem första gången i Stora Höga för ganska exakt 1 år sen, Somewhere in China e grym fast min stora favorit är Amsterdam, vilken sångröst han har!.

Anonym sa...

En polare tipsade mig om föjande band från Skellefteå:
www.myspace.com/amberoak

Gå in och lyssna! Tror att du skulle gilla det:D

Gonzo sa...

Fan vilken pampig lista!! Jag älskar listor och dessutom med kommentarer. Mycket bra musik som jag inte hört innan + några gamla favvosar.Hästkrafterna är ett band som jag aldrig gett nån riktig chans trots att de funnits i samlingen...men nu jävlar, svänger gör det också. Gutter Twins, Sundström och Justin e givna....Mera listor!!!!

Boggen sa...

Mumma! Kanonlista! Favoriter som National, 16 HP, Gutter Twins och Tindersticks, tillsammans med några nya bekantskaper som Michols och sånt som jag nästan hade glömt, Goodbye MrMackenzie. Tackar, mer, mer!

Hermann sa...

Göteborg... Snart vinter
Nu vet jag inte hur gammal du är, själv är jag 36 år, men det låter både hoppingivande och förädiskt att tappa längtan efter värme; speciellt i slutet av november i Göteborg.

Göteborg är en fantastisk stad att bo i så länge allsvenskan spelas.

Anonym sa...

Hej Hermann, klart som fan att man längtar till värmen. Jag är inte personlighetsförändrad bara för att jag, istället för att låta dagen vara förstörd för att man får skrapa rutorna, uppskattar att livet får ett lägre tempo några månader. Dessutom får jag tid över till massa roligt som jag inte hinner med i samma utsträckning på sommaren, såsom bloggande o musiklyssnande

 
CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »