tisdag, december 16, 2008

The quiet one

Längst till höger på scenen brukade han stå. Trots att han stod brevid John och Paul kändes ändå som han stod bakom dom. Men i alla fall så stod han framför Ringo!
George Harrison!
Minstingen.
Han var så ung när han började i Beatles att han inte kom in på klubbarna i Hamburg där dom skulle spela.
Inte heller lika karasmatisk som sina scengrannar. Men vem är det? Vem kan hävda sig mot Lennon! Inte ens Bono hade fått en syl i vädret.
Släpptes först fram som låtskrivare på LP'n "Help" från 1965. På "Sgt Pepper" kommer österländskt doftande "Within you without you" här i svävande version tillsammans med "Tomorrow never knows" från remixprojektet "Love" från 2006.
Från "Yellow submarine" kan ni här avnjuta heavypsykadeliska "It's all too much" och komiska "It's only a nothern song". För trots sin tillbakadragenhet och sorgsna melodier var George en rolig prick som hittade på galna saker. Kolla det här!
På undersköna "While my guitar gentle weeps" från det vita albumet finns Eric Clapton med på gitarr. Ett samarbete som fortlöpte i lika härliga "Badge" från Cream's sista platta "Goodbye".
Sista låt i denna miniintroduktion till Beatles doldis blir "Bangladesh". Låten är från välgörenhetsgalan för svältoffer i just Bangladesh som George anordnade 1971 med prominenta gäster som Clapton och Dylan.
En rolig liten parantes är att George blev först av dom gamla Beatlarna med att få en singeletta på listorna. Kanske inte lika konstigt som att det var Lennon som blev sist!! Han fick den t.o.m. postumt då "Starting over" kämpade sig högst upp på listorna två veckor efter sin död 1980. Säkerligen även mycket tack vare omständigheterna! Livet är allt bra konstigt!

6 kommentarer:

anders sa...

"oh I like to be a pirate!". Lovely! Bra inlägg!

Hermann sa...

Båda mina favvolåtar med GH saknas på listan. Undersköna "Something" och härliga "Piggies". Utöver det var det här ett fint litet blogginlägg tycker jag.

Gonzo sa...

Härlig liten anekdot! Jag diskuterade Beatles med Blå-Anders för ett tag sedan och vi var rörande överens om att Sir Paul var den store tönten i bandet. John och George var de som vi tyckte var coolast. En av mina favvolåtar med Beatles är en George låt, nämligen Long, Long, Long från white album.
Hursomhelst så kan man ta en funderare på vad John o George tyckte om Paul efter splittringen. Ta en flukt på detta klipp!

http://www.youtube.com/watch?v=GK7CLXHSr1M

Anonym sa...

Detta är nog mitt mest spontana inlägg hitills helt skrivet på uppstuds. Därför så missades några av Harrisons godbitar som både Hermann å Gonzo mycket riktigt påpekar.
Lennon-McCartney brukar beskrivas som musikhistoriens bästa låtskrivarpar vilket är en stor missuppfattning då dom inte skrev en låt ihop efter -65.
Trots mängder av juveler från dessa två så klassar jag "While my guitar.." som Beatles bästa låt.
Inte illa från en pirat!
TP

Jimmy sa...

Suveräna godbitar som tåls att suga på länge...
Beatsen i Within You Without You låter bekant på något sätt.
Kemikaliebröderna måste ha hämtat mycket härifrån.

Man tackar

Jimmy

TP sa...

Stämmer! Blockbeatkidsen byggde en hel egen genre i stort sett uteslutande på denna rytm. Även många indieband lånade friskt från samma trumkomp.
Recycle!

 
CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »