onsdag, oktober 29, 2008

Det är skönt att tycka synd om sig själv! eller (mer listor åt folket del 2)

Här levererar jag en riktigt tung höstlista. Jag vill dela med mig av mina favvosar med The Cure. Stundtals ingen munter lyssning, men det bästa med hösten är att man får lov att tycka synd om sig själv och då passar The Cure som Hans i Greta. Håll till godo folks!
15 One Hundred Years: En blytung start på listan och på plattan Ponography. "It doesn't matter if we all die". Hörde den här första gången i mina tidiga tonår och jag blev besatt.
14 Shake Dog Shake: En låt från "The Top", en skiva som ofta näms som kanske den sämsta. En lite anorlunda platta som ändå har sina små höjdpunkter. Låten fastnade jag för i samband med att jag köpte videon Cure In Orange en liveupptagning från Paris -87.
13 Prayers For Rain: En riktig "tycka synd om sig själv" låt från mitt favvoalbum "Disintegration" där Robert Smith ylar ut sin ångest.
12 Just Like Heaven: En riktig poprökare som gör en på bättre humör!!(Det är just dessa växlingar mellan gråt och skratt som jag gillar med Cure) från Kiss Me,Kiss Me plattan, en skiva som jag förövrigt aldrig riktigt fastnat för.
11 Push: En låt från "Head On The Door" som jag inte riktigt vet varför jag gillar. Den e bara jävligt bra.
10 Friday I'm In Love: Måste ha med denna underbara låt, fast att jag kan hålla med om att den är sönderspelad. Jag vet att när den kom gillade jag den skarpt, och gör det fortf.
9 Lovesong: Ytterligare en låt från "Disintegration",en vacker låt som är mycket förknippad med tiden runt gymnasiet.
8 Watching Me Fall: En riktig höjdare från plattan "Bloodflowers" som kom -00. Jag blev possitivt överaskad när den kom, med tanke på att jag då tyckte att Cure inte hade gjort några större avtryck i musikvärlden under nästan 10-år. En riktigt lång härlig låt som avslutas med primalskrik.
7 Breathe: B-sidan på "Catch" singeln, en låt bestående av bara synt och sång som jag fick inspelad på ett bland band som Jimpan gjorde åt mig nån gång för hundra år sedan. Från första lyssningen var jag fast.
6 Out Of This World: Öppningsspåret från "Bloddflowers" en riktig kanonlåt med tung akustiskgitarr.
5 In Between Days: Brittpop när den är som bäst. Från "Head On The Door" Här finns tydliga influenser från 60-tals brittpopen.
4 A Forest: Oj Oj Oj.... behöver ingen kommentar. En höjdarlåt. Dessutom här i en grym version.
3 Pictures Of You: Ytterligare en låt från "Disintergration". En låt som jag gillar skarpt. Skön bas, en typisk svepande Curegitarr och en sång som börjar först 2 min. in i låten....svep filten runt dig och njut.
2 A Night Like This: Från "Head On The Door" som jag fastnade för direkt när jag köpte skivan. Det finns en liveversion på "Catch" maxin som är suverän.
1. Plainsong: "Disintegrations" bästa spår. Redan från starten, där du får känslan av att du slängs ut genom en ruta till målgången är det här i mitt tycke den bästa Curelåten. Tung men ändå drömsk. Ha tålamod det dröjer länge innan denna fantastiska liveversion börjar.

6 kommentarer:

Jimmy sa...

Snacka om en gemensam favoritgrupp Gonzo. Cure är ju ett av dom där banden som varit med i stort sett hela vägen. Gruppen har egentligen två lägen, en med tyngd och hyggligt mycket mörker och en med popmelodier som fastnar för all evighet, dom har gjort så förbaskat mycket bra att jag kan tänka mig att en del fick stå tillbaks på listan, rekomenderar även en lyssning på deras senaste. I stort sett alla dina val hade varit med på min egna best of Cure, kul att Breathe fick vara med. Nu måste jag frossa mig igenom låtvalen på listan igen. Risk för psykiskt beroende.

Några till:
Love Cats
Cold
Funeral Party
Just One Kiss
Charlotte Sometimes

mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
Jimmy

TP sa...

Ahh, vad vi gillar listor!
Åhh, vad vi gillar listor med kommentarer!
Det här var sannerligen en magnifik lista!
Man behöver ju bot på höstdepressionen så vad är bättre än just Cure!
Cure har gjort många fantastiska låtar, dom allra flesta omnämns i din lista eller av Jimpan. Det enda jag saknar är poppärlan Boys don't cry från tidiga Cure. Friday är för evigt förknippat med vår å sommar å sprit(t) i benen. Just like heaven är ohyggligt bra. 100 years sätter an tonen direkt. Ingen partyplatta precis.
Men den Curelåt som har hängt med mig mest genom åren är A Forrest.
I Roskilde låg vi å slumra på gräset utanför tältet där finska Waltari skulle spela klockan tre på natten. Enda anledning var att dom hade gjort en överjävlig cover på Skogen. Å det var värt väntan!
http://www.youtube.com/watch?v=0PjyNb9I9b4
För några år sen fick jag nys om en producentduo som gjorde elektronisk dansmusik av hög klass. Blank & Jones försökte sig även dom på en version av A forrest med en känd gästsångare. Vem? Titta själva!
http://www.youtube.com/watch?v=lYVYagz3jsU

Anonym sa...

Helt suverän lista Gonzo, vi lyssnade ju mycket på cure i ungdomsåren, uppenbarligen du mycket mer än jag! Själv ägnade jag mycket tid åt Disintergration o pornography men sen har det inte blivit så mycket mer. Så nu har jag lagt in din spellista här hemma, ett underbart soundtrack denna vinterlördag. Ibland räcker det inte med att ha det på hårdisken, någon måste visa vägen oxå. Tack som fan. PS Ni har väl inte missat Editors version på Lullaby http://se.youtube.com/watch?v=4fOcU-K_fAQ. För övrigt den låt jag saknade på listan.

anders sa...

Jamen det var ju en alldeles ypperlig lista. Jag gillar särskilt att A night like this kniper silvret - jäkligt bra låt. Sen håller jag liksom du också Plainsong som etta (men det har vi redan snackat om va?), tätt följd av Pictures of you och Just like heaven och den galet bra (var e den, Gonzo???) Boy's Don't cry.

Mera listor åt folket!!

Gonzo sa...

Boys don't cry har aldrig slagit ann hos mig...varför vet jag inte. Skulle kanske ge den en andra chans.

fifooo sa...

jag skulle nog bara sätta upp alla låtar från första skivan på den där listan haha :) möjligtvis funeral party också :>

 
CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »