söndag, september 20, 2009

Välkommen!

1973 var Deep Purple ett av världens populäraste band. Med album som "In Rock", "Fireball", "Who do you think we are" och inte minst den klassiska liveplattan "Made In Japan" stod gruppen på den absoluta toppen. Men på sommaren hoppar både sångaren Ian Gillan och basisten Roger Glover av. Vad göra?? Ganska snart knyts basisten Glenn Hughes till gruppen. Då Glenn i sin tidigare grupp Trapeze både spelade bas och sjöng, och det dessutom väldigt bra och mycket likt den flyktande Gillan, så funderade Purple på att fortsätta som kvartett men ändrade sig till slut. Audition följde där hundratals sångare testades. Den enda som föll gruppen i smaken var en överviktig, skelögd och glasögonprydd yngling vid namn David Coverdale. Men inte kunde man ha såna attribut om man skulle fronta världens största band? Nej, den gode David fick operera sin skelögdhet och gå på bantningskur. Men till slut stod han där, på scen som sångare i Deep Purple.
Man kan bara fundera över den press han måste ha känt. Hoppa in som okänd i ett av världens då största band. Ersätta en sångarlegend i genren. Ha en minst lika bra sångare vid sidan av sig på scen( jämnför här). Tvingas göra om sig för att "passa in".
Hur det gick? Jo, det gick bra. I alla fall i två år till innan bandet gick under p.g.a. inre stridigheter. David fortsatte sin karriär i Whitesnake och gav så sent som 2008 ut ett riktigt bra album.
Personligen tycker jag Coverdale har en mycket bättre röst än Ian Gillan. Lyssna här!

4 kommentarer:

Gonzo sa...

Om det här bandet finns det så många anekdoter så man kan hålla en egen blogg igång. Håller med dig om skillnaden mellan Gillan/ Coverdale även om jämförelser är förhatliga. En annan anekdot när det gäller Coverdales inträde i Purple var när han kom till ett av de första repen med en ny snyggt framodlad mustasch. Jon Lord tittade upp bakom orgeln och sa "det finns bara en jävla mustasch i det här bandet och den e min" var på stackars Coverdale fick raka bort "snörbromsen"

Anders sa...

Inte riktigt den bild jag har av Coverdale... Kul inlägg!

Jimmy Myhre sa...

Vilka platåer, eller vad det bara jag som lade märke till dessa dinosurier till skor, när vi ändå var inne på mode så. Letade efter oöppnade puppor av någon anledning.
Svinig vilket bra band, fick orgelståpäls.

Jimmy

TP sa...

Precis Gonzo, det finns hur mycket material som helst å skriva om denna grupp och som även kan läsas utan att ha tycke för gruppens musik. Mustaschhistorien är skön.
Coverdales röst är mer bluesig å soulig än Gillans.
Coverdales utseende idag är minst sagt en smula hopsnört precis som Hughes.
Det tidiga 70-talet var platåskornas förlovade tid.

 
CLICK HERE FOR THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES »